Ni mleka ni jogurta

Bez autora
Oct 18 2010

Srbija je trenutno snabdevena mlekom, kao devedesetih godina prošlog veka, za vreme sankcija! Nestašica mleka u srpskim trgovinama traje već tri meseca, uprkos najavama nadležnih da će se to pitanje ubrzo rešiti. Do ove namirnice stižu mahom ranoranioci i sugrađani, koji imaju vremena da čekaju i obilaze radnje. U pojedinim prodavnicama nema ni nekih specijalnih vrsta mleka, a često nedostaju i prerađevine, poput jogurta, pavlake, raznih namaza. Situacija na tržištu mleka može se brzo popraviti, ako se mlekare ponovo okrenu malim proizvođačima, koje su svojevremeno odbacile. Mleka još uvek ima, ali je u rukama nakupaca. Ministarstvo poljoprivrede, moralo je da svim proizvođačima sirovog mleka iz budžetske rezerve obezbedi nivo premije, koja bi se plaćala do kraja godine. I to da se sa sadašnjih 1,5 dinar, poveća na četiri.

Ni mleka ni jogurta Srbija je trenutno snabdevena mlekom, kao devedesetih godina prošlog veka, za vreme sankcija!

Nestašica mleka u srpskim trgovinama traje već tri meseca, uprkos najavama nadležnih da će se to pitanje ubrzo rešiti.

Do ove namirnice stižu mahom ranoranioci i sugrađani, koji imaju vremena da čekaju i obilaze radnje. U pojedinim prodavnicama nema ni nekih specijalnih vrsta mleka, a često nedostaju i prerađevine, poput jogurta, pavlake, raznih namaza.

- Situacija na tržištu mleka može se brzo popraviti, ako se mlekare ponovo okrenu malim proizvođačima, koje su svojevremeno odbacile - smatra Stojan Jevtić, potpredsednik Privredne komore Srbije PKS.

- Mleka još uvek ima, ali je u rukama nakupaca.

Ministarstvo poljoprivrede, dodaje, moralo je da svim proizvođačima sirovog mleka iz budžetske rezerve obezbedi nivo premije, koja bi se plaćala do kraja godine. I to da se sa sadašnjih 1,5 dinar, poveća na četiri.

- Samo tako bi se u roku od mesec i po dana rešio problem mleka - kategoričan je Jevtić, dodajući da bi te premije trebalo isplaćivati u roku od najviše mesec i po dana.

- U tom slučaju ne bi imalo razloga za uvoz mleka.

Formula za rešavanje problema sa mlekom u ovom trenutku može biti da se donese odluka da se mleko kupuje od svih proizvođača, koji imaju više od jedne krave. Pri tom trba da se smanje suviše zahtevni standardi u pogledu broja bakterija, jer ulazimo u hladniji period i neće biti opasnosti od kvarenja.

U PKS ističu da je potrebno da se kupuje naše domaće mleko, jer onog trenutka kada počnemo da ga uvozimo samo ćemo pogoršati situaciju. Branislav Gulan, saradnik PKS je podsetio da je mleko sa tržišta nestajalo postepeno, jer su napravljene skoro istovremeno greške i u resornom ministarstvu i kod mlekara.

- Najpre su mlekare donele odluku da ne kupuju mleko od proizvođača, koji imaju manje od pet krava, a neke su odlučile da ne kupuju ni mleko od onih čija je destinacija dalja od 50 kilometara od mlekara, a pri tom su neke mlekare i zatvorili - ističe Gulan.

On je dodao da je resorno ministarstvo, sledeći takvu akciju, prestalo da podstiče proizvodnju na farmama koje imaju manje od pet krava, dakle kod seljaka, koji su u međuvremenu prodavali krave.

U “Imleku” podsećaju da je osnovni kriterijum za otkup sirovog mleka kvalitet i nijedna farma koja ne može da ispoštuje standarde kvaliteta na koje je “Imlek” obavezan, ne može biti njihov dobavljač.

- Pored 50 miliona evra uloženih u primarnu proizvodnju, razvoj farmi i podizanje kvaliteta sirovog mleka uložili su i višemilionske budžete u logistiku i distribuciju sirovine i gotovih proizvoda u “hladnom lancu” - napominju u “Imleku”, i dodaju da je rešenje problema u uvozu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik